ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 27°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

09 • 01 • 2012

Kolonja un Kovaļčika trīskārtējie „Tour de ski” uzvarētāji

Vakar pazīstamajā Itālijas slēpošanas centrā Valdifiemmi ar grūto posmu kalnā noslēdzās sestās daudzdienu distanču slēpošanas sacensības „Tour de ski”. Trešo reizi vīriešiem triumfēja šveicietis Dario Kolonja, bet sievietēm arī pie trešā panākuma tika  poliete Justīna Kovaļčika.

Kolonja bez grūtībām nosargā pārsvaru un tiek pie trešā titula

Pirms pēdējā posma Kolonja bija iekrājis vienas  minūtes un 22 sekunžu pārsvaru pār tuvāko sekotāju Peteru Nortugu, un kaut arī pagājušajā gadā no līdzīga pārsvara norvēģis atspēlēja 50 sekundes, šogad pat daudzi uzticamākie Nortuga fani, ņemot vērā norvēģa sagurumu un mocīšanos 32km pārbraucienā un 20km masu startā, vairs neticēja, ka tādu deficītu ir iespējams būtiski samazināt, kur nu vēl atspēlēt. Kā jau solījis, Kolonja līdzenuma daļu veica paātrā tempā, ļaujot konkurentiem pietuvoties tikai par dažām sekundēm, bet, sākoties kāpumam, nedaudz mazināja tempu, lai atrastu pareizo „kāpšanas” ritmu un pārāk ātri nenogurtu. Kaut arī daži konkurenti starpību sāka samazināt par pāris desmitiem sekunžu, nevienu brīdi neradās pat mazākās šaubas par šveicieša uzvaru, un Kolonja pēdējā kilometrā varēja pietaupīt spēkus un izcīnīt pārliecinošu uzvaru „Tour de ski” kopvērtējumā. No deviņām tūres sacensībām Kolonja vienīgais nevienā nepieļāva kādu vājuma brīdi (tikai vienu reizi finišēja ārpus labāko trijnieka (sprintā klasiskajā stilā), iegūstot tik un tā augsto piekto vietu – aut. piez.). Tā Dario bija jau trešā uzvara šajā daudzdienu slēpošanas seriālā. Kolonja uzvarēja arī 2009.gadā un pagājušajā gadā. „Protams, vienmēr ir patīkami uzvarēt „Tour de ski”, bet tomēr īpašākā no visām ir pirmā reize, kas nāca kā pārsteigums,” stāsta Kolonja, kas līdz pirmajai uzvarai šajā tūrē 2009.gadā tikai pāris reizes bija ticis labāko desmitniekā un vienreiz tikai trijniekā Pasaules kausa posmos.

Interesanta cīņa izvērtās par otro vietu starp Nortugu un zviedru Markusu Helneru. Līdzenajā daļā, strādājot kopā ar kanādieti, zviedrs nespēja pietuvoties norvēģim, bet kāpuma daļā sāka izpausties norvēģa iepriekšējās dienās uzkrātais nogurums un atmaksāties zviedra pavadītie treniņi slaloma kalnā Jelivārē. Kad kilometru līdz finišam Helners bija noķēris norvēģi, Nortugs nelielu gabalu noturējās aizmugurē un tas bija arī viss, jo turpinājumā zviedrs savu pārsvaru sāka pakāpeniski palielināt un izcīnīja otro vietu (+1:02,3), atstājot Nortugu trešajā (+1:44,6). Līdz ar to Nortugs iepriekšējām trim otrajām vietām tūrē pievienoja trešo vietu. Visaugstāko vietu Kanādas vēsturē izcīnīja Devons Keršovs, ierindojoties 4.vietā (+2:09). Helners atzina, ka bija iespējams noķert Nortugu, bet kad viņš norvēģi ieraudzījis diezgan agri kalna pakājē, tad sapratis, ka Nortugu noķers un pārspēs. Savukārt Nortugs, sākoties kāpumam, sapratis, ka Kolonju nenoķers un, kad viņu panācis Helners, norvēģa vienīgā doma bijusi, lai bez Markusa vairs neviens neparādās, jo spēki sākuši izsīkt. Nortugs atzina, ka, šķērsojot finiša līniju, bijusi tāda pārslodze, ka viņš nav sapratis, kur atrodas. Labākos laikus pēdējā posmā tikai ar vienas sekundes desmitdaļas starpību uzrādīja krievs Ļegkovs un francūzis Manifikā, kas abi savas cerības uz uzvaru atstāja priekšpēdējā posmā. Krievu slēpotājs faktiski vienīgais slēpoja vietās, kur citi gāja. Starp citu, viņa laiks bija par desmit sekundēm lēnāks nekā Bauera pagājušajā gadā uzrādītais. Trešo laiku uzrādīija Helners, kas no Ļegkova atpalika tikai pusotru sekundi. Kolonjam 16. laiks (+1:06), bet Nortugam 24.laiks (+1:28). Labākais no igauņiem bija Aivars Rehemā, kas finišēja 42.vietā (+13:30), bet pēdējā posmā labākajiem zaudēja trīs minūtes.

TDS12_Men.jpg

Kovaļčika apliecina pārākumu kāpumā, Norvēģija joprojām tukšā

Sievietēm pēdējais posms solīja krietni lielāku intrigu par uzvaru nekā vīriešiem, jo Kovaļčika distancē devās 11,5 sekundes priekšā Bjergenai. Norvēģiete diezgan ātri (jau pēc pirmā kilometra) noķēra polieti, un tā viņas abas – Polijas gada sportiste un Norvēģijas gada sportiste (Bjergena tika atzīta arī par 2011.gada labāko sportisti Starptautiskās sporta preses asociācijas vērtējumā – aut. piez.) – slēpoja kopā līdz pat kāpuma vidum (aptuveni pusotram kilometram līdz finišam), kad izšķirošo atrāvienu veica Kovaļčika, neatstājot nekādas cerības sagurušajai Bjergenai, kurai kāpšana nekad nav bijusi tā stiprākā puse. Kovaļčika tāpat kā Kolonja uzvarēja „Tour de ski” trešo reizi, turklāt poliete to izdarījusi trīs reizes pēc kārtas. Trešajā vietā finišēja norvēģiete Terēze Juhauga, kuru dēvē par Alpe Cermis kalna karalieni, jo trešo reizi viņa kalna posmā bija visātrākā. Šogad viņa izrādījās par minūti lēnāka nekā pagājušajā gadā, taču tik un tā otrā laika uzrādītāju Kovaļčiku pārspēja par 51 sekundi.

TDS12_Women.jpg

Līdz ar to sestais „Tour de ski” ir noslēdzies. Kaut arī Nortugs un Bjergena dominēja pagājušās sezonas beigās un šīs sezonas sākumā, kā arī pēdējā Pasaules čempionātā un Olimpiskajās spēlēs, tomēr ne viņiem, ne arī citiem norvēģiem tā arī līdz šim nav izdevies izcīnīt „Tour de ski” titulu un atkost Kolonjas un Kovaļčikas „kodu”. Šā gada decembra beigās sāksies septītais, bet, vai tajā arī startēs visi spēcīgākie slēpotāji, šobrīd grūti spriest, jo nākošajā sezonā ir Pasaules čempionāts, un daži no vadošajiem dod priekšroku čempionātam, nevis tūrei. „Tour de ski” pa šiem gadiem ir palicis populārāks un prestižāks, taču nevar noliegt, ka piedalīšanās tajā prasa ārkārtīgi daudz no sportista gan fiziskā, gan psiholoģiskā ziņā. Skatītājiem ir interesanti vērot, ja vien neveidojas lielas atstarpes līderu vidū, bet bieži vien komerciāla šova nolūkos tiek aizmirsts par pašiem sportistiem un viņu veselību. Arī pēdējais kalnu posms noteikti pārbauda izturīgākos, bet nevar simtprocentīgi apgalvot, ka arī labākos, turklāt šāda kāpšana augšup pa kalnu slēpošanas trasi neatbilst distanču slēpošanas būtībai. Šogad pirmo reizi posmu skaits tika palielināts līdz deviņiem, un cerams, ka nākošgad organizatori padomās par sportistiem un nepieliks vēl kādu klāt, lai pār slēpotājiem nesāktu krist tik lielas aizdomas, kā par viņu kolēģiem „Tour de France”.

Pasaules kausa kopvērtējumā vīriešiem vadībā ar 1274 punktiem ir izvirzījies Kolonja. Viņam seko Nortugs ar 1181 un Helners ar 803 punktiem, bet sievietēm Bjergenai tomēr ir izdevies saglabāt vadību ar 1326 punktiem, par 102 apsteidzot Kovaļčiku. Trešajā vietā ar 984 punktiem ir Juhauga. Tā kā cīņa par uzvaru sezonas kopvērtējumā turpinās un solās būt interesanta.

No simts dalībniekiem tūri pabeidza 55, bet sievietēm 46 no 79 startējušām. Piecdesmit piecu vīru vidū, kas cīnījās līdz galam, bija arī 21 gadu jaunais brits Masgreivs. Viņš no uzvarētāja atpalika nepilnas 20 minūtes un ierindojās 52.vietā, taču vīrišķīgi cīnījās līdz galam. Varbūt pēc vairākiem gadiem mēs tūrē redzēsim godam cīnāmies arī Latvijas pārstāvi.

7 Komentāri

Paldies Ivaram par kompetentu un visaptverošu aprakstu.

10 • 01 • 2012 / 09:16
ka norvegi nedabuja uzvaras TDS, jo kka nesimpatize vinu dominance pedeja laika. un visas astmas Bjergenai, utt
PATIKAMI
10 • 01 • 2012 / 09:47
Ivars tiešām raksta interesanti, ne tā kā Latvijas lielākā sporta portāla sportacentrs.com autori, kuri sausi uzraksta finiša protokola skaitļus. Patīkami, ka Helners apdzina Nortugu, zviedriem būs ko atbildēt Nortugam, kad tas atkal finiša taisnēs rādīs degunradžus.
Žēl, ka sievietēm tik niecīga konkurence, pēc vadošo itāliešu un Majdičas aiziešanas trūkst konkurences par augstākajām vietām.

10 • 01 • 2012 / 10:21
Paldies tiem, kam interesē, kas lasa un kas spēj arī atzinīgi izteikties.
Ivars
10 • 01 • 2012 / 14:13
jāatzīst, ka arī ar interesi izlasīju (sekoju arī līdzi iespēju robežās eurosportā), paldies autoram!
...gaidam ziņas arī par turpmākiem pasākumiem...
BET beigu kalns tiešām ir kaut kas trāgisks - ja pasaules pirmais 50nieks izrubās, tad mēs te ne skujiņā, bet trepītē kāptu....
ivars
10 • 01 • 2012 / 23:47
pec visiem sprintiem, 20niekiem, 35niekiem neviens lidz kalnam pat netiktu.
Ivaram
12 • 01 • 2012 / 15:59
Nu ja..tās astmas visas ir dīvainas...pie mums astmātiķis ir gandrīz invalīds...norvegijā - izcils sportists :D

15 • 01 • 2012 / 00:19
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv