ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 27°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

29 • 11 • 2015

Noslēdzošā dienā PK Kūsamo bez Latvijas pārstāvniecības

Saistītā informācija

Šodien Somijas pilsētā Kūsamo ar iedzīšanu klasiskajā stilā noslēgsies pasaules kausa pirmā posma ietvaros organizētā trīs sacensību dienu „Mini tūre” jeb „Ruka triple”. Pēc klasiskā stila sprintā piektdien un intervāla starta distancē brīvajā stilā sestdien uzrādītajiem rezultātiem distanču slēpotāji svētdien devās iedzīšanā klasiskajā stilā. Pirmajās divās dienās uzrādītos rezultātus sasummēja un tādā veidā tika noteikti starta intervāli. Taču visi dalībnieki netika uz iedzīšanu, jo saskaņā ar FIS noteikumiem nākošajam startam netiek pielaisti tie, kuri līderim iepriekš zaudējuši laika ziņā vairāk nekā 15%. No 10km distancē brīvajā stilā 111 piedalījušajiem slēpotājiem vīriešu konkurencē simts kvalificējās uz iedzīšanu.

Diemžēl šo 11 vidū, kas tika „noņemti” no minitūres, bija arī Indulis Bikše, jo viņš ar deficītu 3:34 neiekļāvās noteiktajā limitā. 10km uzvarētāja Martina Jonsruda Sunbī laiks bija 21:05,5, no kā 15% ir trīs minūtes un desmit sekundes (3:10), līdz ar to var secināt, ka pietrūka 25 sekunžu. Pēc trešdaļas distances, kad līderim tika zaudētas 50 sekundes, un arī pēc pusdistances, kad atpalikšana sasniedza pusotru minūti, vēl bija cerība par iekļaušanos limitā, taču pirmā apļa vidū mūsu slēpotāja mazinājušais temps darīja savu, un, kad otrā apļa pirmajā kilometrā vēl tika pieliktas klāt 30 sekundes un pie 6km atzīmes deficīts bija pieaudzis līdz 2 minūtēm, bija skaidrs, ka finišā starpība būs ap trīs ar pusi minūtēm un ka neizdosies iekļauties limitā.

Kā jau rakstījām, Indulim ir dalība pāris pasaules junioru čempionātos, kā arī šā gada pieaugušo pasaules čempionāta starts 15km distancē. Bez pieredzes lielās sacensībās viņš nav, un tas ir labāk nekā nekas, tomēr pieredz ir ļoti maza un tā pakāpeniski jākrāj. Šis starts Kūsamo, kaut arī to nevar saukt par izdevušos, cerams, ka dos pozitīvu ietekmi uz nākotni. Paša Induļa iespaidus pagaidām nav izdevies uzzināt, jo slēpotājs vēl nav atbildējis un sniedzis savu vērtējumu.

Tomēr ne visi no tiem 100, kas kvalificējās iedzīšanai, izies uz startu, jo vēl par vienpadsmit ir sarucis dalībnieku skaits, tādēļ 15km iedzīšanu uzsāks 89 slēpotāji. Šie vienpadsmit dažādu iemeslu dēļ paši ir atteikušies turpināt pirmā posma minitūri, kā jau iepriekš ne vienu reizi vien esam to pieredzējuši gan minitūrēs, gan arī „Tour de ski”. Tie pamatā ir sprinteri, kas savu darbiņu ir padarījuši un nevēlas sevi lieki mocīt ar 15km klasiskā stila distanci. Kā jau to varēja sagaidīt, svētdien nepiedalīsies arī pēdējo sezonu pasaules labākais biatlonists Martēns Furkads, kuram jau šodien sākas pasaules kausa pirmais posms viņa pamata sporta veidā. Tiesa, Martēns nepalīdzēs frančiem jauktajā stafetē, bet biatlona sezonu uzsāks ar 20km individuālo sacensību nākošo trešdien.

Jau rakstījām, ka Furkads 10km Kūsamo ierindojās 22.vietā, uzvarētājam zaudējot 43 sekundes. Kaut arī tas nebija tas, uz ko francūzis cerēja, jo bija mērķējis iekļūt labāko desmitniekā, tomēr blīvajos rezultātos arī 22.vieta priekš biatlonista nemaz nav slikti. „Vēlējos iekļūt desmitniekā. Ar tādu rezultātu būtu apmierināts,” stāsta Martēns, piebilstot, ka tomēr ir apmierināts ar savu slēpojumu. Tikai 11 sekundes viņš piekāpās labākajam no tautiešiem Morisam Maņifikā. Iespējams, ka kādas pāris vietas augstāk viņš tiktu, ja nestartētu beigās, bet pa vidu. Taču jāņem arī vērā fakts, ka ātrākie slēpotāji 10km distancē neaizmirsa par svarīgāko minitūres daļu – iedzīšanu, pēc kuras tad arī noskaidrosies galīgais izvietojums un divkāršo punktu sadalījums, kamēr Furkadam svētdiena ir brīva un viņam nebija iemeslu neslēpot uz visiem 100%.

Šobrīd viņš aizver durvis slēpošanai un koncentrēsies biatlona sezonai. Taču parādītais rezultāts Furkadam dos jaunus izaicinājumus un vēlmi atgriezties distanču slēpošanas sacensībās.

Galvenie favorīti uz uzvaru nenoliedzami būs Terēze Juhauga un Martins Jonsruds Sunbī.

Ivars Bācis


3 Komentāri

Kad nākošais PK posms kur startēs Indulis?

29 • 11 • 2015 / 19:10
...vai Arvis?


29 • 11 • 2015 / 19:11
Sundby monstrs. lūk tā notiek 900+ h/gadā treniņi..
rembo
29 • 11 • 2015 / 22:25
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Atbalstītāji
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv