ski.lv logo
Šodienas laika prognoze Rīgai
Temp.: 27°C
Vējš: 5m/s

Jaunumi

05 • 12 • 2011

Lindsejas Vonas „hatriks” pasaules kausā kalnu slēpošanā

Pagājušajā nedēļas nogalē Pasaules kauss kalnu slēpošanā turpinājās turpat Ziemeļamerikā. Dāmas no ASV bija pārbraukušas uz Kanādu, bet vīri pretēji – no Kanādas uz ASV. Kalnu slēpotājiem bija diezgan saspringts grafiks, jo gan dāmām, gan vīriem sacensības norisinājās trīs dienas pēc kārtas – no piektdienas līdz svētdienai. Dāmas pirmo reizi sezonā izmēģināja spēkus ātruma disciplīnās, turklāt divus nobraucienus, bet vīriem papildus abām ātruma disciplīnām klāt nāca arī milzu slaloms.

Piektdiena amerikāņu diena 
Piektdien Leikluīzā dāmām nobraucienā saulainos, bet vējainos apstākļos, ne mazākās izredzes konkurentēm 3068m garajā trasē neatstāja Lindseja Vona, kas dēļ šķiršanās piedzīvo grūtu laiku, bet tomēr spēj parādīt cīnītājas raksturu. Amerikāniete līdz šim ar tik lielu pārsvaru (1,95 sekundes) savas konkurente vēl nebija pārspējusi, radot priekšstatu, ka brauksi pa citu trasi. Arī pašai Vonai tas bijis liels pārsteigums. Par turpmākām vietām cīņa bija krietni līdzvērtīgāka, jo otro no desmitās šķīra tikai nedaudz vairāk par pussekundi. Otro  vietu izcīnīja ar vēlo 40.numuru startējusī lihtenšteiniete Tīna Veirathere, kurai tas bija pirmais goda pjedestāls un kura vienīgā nezaudēja Vonai vairāk par 2 sekundēm. Veirathere atzina, ka tā ir visdīvainākā otrā vieta, jo uzvarētājai zaudēts tik daudz, bet uzslavēja Vonu, nosaucot amerikānietes slēpojumu par iespaidīgu. Lihtenšteinieti pēdējos gadus ir mocījušas traumas un pagājušajā gadā viņa Leikluīzas posmu vēroja televīzijā, bet neatlaidīgais cīņas gars ir nesis augļus. Sīvā cīņā par trešo vietu šveiciete Dominika Gisina tomēr par četrām sekundes simtdaļām bija ātrāka nekā Viktorija Rebensburga, neļaujot vācietei sasniegt pirmo goda pjedestālu nobraucienā. 

Arī vīriem piektdien Bīverkrīkā uzvara tika ASV, jo pārāks par visiem nobraucienā, atkārtojot pirms pieciem gadiem sasniegto šajā pašā trasē, bija Bode Millers, tiesa viņš to paveica krietni sīvākā cīņā nekā Vona, jo tuvākie konkurenti – šveicietis Beāts Foics un austrietis Klauss Krols – tika apsteigti par 0,04 un 0,14 sekundēm, kas distances ziņā līdzinās attiecīgi 1m un 3,5m. Pēc finiša Bode atzina, ka iespējis maksimālo un izvēlējies agresīvo stilu, kas ne vienmēr nostrādā, jo 7 no 10 gadījumiem tas var beigties aizsargtīklā, bet vienā no desmit – slimnīcā. Šī trase, kas ne velti tiek dēvēta par „plēsējputnu” (bird of prey, angliski) ir reāls pārbaudījums sportistiem, un Millera viedoklim pievienojās arī Foics un Krols, piebilstot, ka, ja tu esi labs nobrauciena speciālists, tad tev ir jābūt uz pjedestāla Bīverkrīkā. Starp citu, piektdien vēsture pēc septiņiem gadiem atkārtojās, jo 2004.gada decembra sākumā Millers uzvarēja Bīverkrīkā un Vona (toreiz Kildova) Leikluīzā. 

Screen Shot 2011-12-05 at 15.41.47.png

Vona atkal uzvar, Vileta pārsteidz
Sestdien sievietes vēlreiz sacentās nobraucienā, un atkal ļoti pārliecinoši uzvarēja Lindseja Vona, tuvāko konkurenti Marī Maršānu Arvjē apsteidzot par 1,68 sekundēm. Vona atzina, ka pieļāvusi mazas kļūdiņas un ka piektdien nobraukusi labāk. Savukārt francūziete bija priecīga par goda pjedestāla vietu pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma un izteicās, ka šobrīd Vonai neviena neko nespēj padarīt, bet jāturpina smagi strādāt un tad vienu dienu būs iespējams amerikānieti arī pārspēt. Sestdien Rebensburgas un Gisinas duelī pārāka izrādījās vāciete (un atkal starpība bija 0,04 sekundes – aut. piez.), taču arī šoreiz Rebensburgai pavisam maz pietrūka līdz pirmajam trijniekam, jo viņu par vienu sekundes simtdaļu pārspēja vēlāk startējusī austriete Elizabete Gergla, kas treniņbraucienā bija izbaudījusi aizsargtīklu stiprumu.

Sestdien vīrieši sacentās supergigantā un atkal viņiem cīņa par uzvaru bija krietni aizraujošāka. Kad bija nobraukuši 29 sportisti, vadībā atradās norvēģis Aksels Lunds Svindāls, kurš ir viens no spilgtākajiem Bīverkrīkas posma slēpotājiem, jo piedzīvojis gan ļoti labus rezultātus, gan arī smagu kritienu. (Svindāls Bīverkrīkā septiņas reizes līdz šim bija kāpis uz goda pjedestāla un trīs no tām uz augstākā pakāpiena, bet 2007.gada treniņbraucienā viņš piedzīvoja smagu kritienu, kas pārvilka svītru visai sezonai – aut. piez.). Tajā brīdī šķita, ka uzvarētājs ir noskaidrots, jo visi favorīti bija nostartējuši, bet tad par lielo pārsteigumu parūpējās ar 30.numuru startējušais šveicietis Sandro Vileta, kas norvēģi beigās apsteidza par 0,2 sekundēm, kaut arī sākumā bija priekšā pat par sekundi. Viletam tā bija ne tikai pirmā uzvara, bet arī pirmā iekļūšana godalgoto trijniekā. Šveicietis, protams, bija pārsteigts un arī emociju pilns, piebilstot, ka pēc piektdienas noklausījies Millera teikto, un mēģinājis braukt viņa stilā, pamatīgi riskējot. Trešo vietu izcīnīja Foics (+0,26), iekļūstot godalgoto trijniekā otro dienu pēc kārtas, un šajā sakarā pajokot, ka, ja tā turpinās, tad nāksies iemācīties angļu valodu, jo līdz šim izmanto tulka pakalpojumus. Foics bija arī priecīgs par sava komandas biedra uzvaru, ar ko kopā trenējoties jau no bērnu dienām.

Screen Shot 2011-12-05 at 16.20.32.png

Vonai „hatriks” un rekords, Hiršers izjauc amerikāņu svinības
Leikluīzā visas dienas turējās auksts laiks, bet svētdien, kad notika supergiganta sacensības, termometra stabiņš bija noslīdējis līdz pat -14 grādu atzīmei, taču tas netraucēja Lindsejai Vonai izcīnīt trešo uzvaru trīs dienās. Šāds „hatriks” viņai jau vienu reizi ir padevies pirms diviem gadiem Austrijā. Šī bija amerikānietes 45 uzvara pasaules kausa posmos un 11 uzvara Leikluīzā, līdz ar to pārspējot slavenās austrietes Renātes Gečlas rekordu – 10 uzvaras vienā sacensību vietā, ko austriete ir paveikusi Kortīnā d’Ampeco (Itālijā). Reti kurš šaubījās par amerikānietes uzvaru arī svētdien, taču šoreiz no milzīgā pārsvara iepriekšējās dienās nebija ne vēsts, jo otrās vietas ieguvēja Anna Fenningere tika pārspēta „tikai” par 0,19 sekundēm un trases vidusdaļā amerikānietes izredzes nebūt neizskatījās drošas. Trešo vietu izcīnīja Vonas komandas biedrene un Svindāla draudzene Jūlija Mankuso. Vona skaidroja, ka trases augšdaļā nenobraukusi tik labi un tādēļ nācies „uzbrukt” trases lejasdaļā. Slēpošana esot labākā viņas terapija pret visu. Pagājušās sezonas kopvērtējuma kausa ieguvējas Marijas Rīšas-Heflas (Vācijas) 5.vieta svētdien bija labākais viņas rezultāts Leikluīzā. Kausa kopvērtējumā pārliecinoši vadībā ar 422 punktiem ir Vona, kam ar 286 punktiem seko Rebensburga un 243 punktiem Gergla.

Vīriešiem svētdien milzu slalomā, kur laika apstākļi bija pavisam citādāki nekā dāmām Kanādā, pēc pirmā brauciena vadībā bija mājinieks Teds Ligetijs un bija tuvu iespēja, ka atkārotos amerikāņu dubultpanākums kā piektdien (Vona un Millers). Taču uzrādot labāko laiku otrajā braucienā, milzu slalomā triumfēja Marsels H. (ne Hosa), bet gan Hiršers, atstājot Ligetiju (+0,16) otrajā vietā. Pārsteigums bija Frica Dopfera trešā vieta, jo līdz šim vācu slalomists Pasaules kausa posmos nebija iekļuvis labāko desmitniekā, un tamdēļ  neuzdrošinājies pat sapņot par tādu augstu rezultātu. Vācieša elks esot Ligetijs, kura ierakstus viņš visu laiku pētot, un tā ir fantastiska sajūta būt kopā ar Tedu uz goda pjedestāla, atklāja Dopfers. Uzvarētājs Hiršers bija ļoti saguris, bet priecīgs par uzvaru, jo kā nekā ir pārspēts pats misters „milzu slaloms” viņa paša mājas trasē. Jāatgādina, ka  Ligetijs sezonas sākumā bija pārspējis Hiršeru supergigantā austrieša trasē Zoldenā, kur daudz treniņus aizvada ASV izlase. Austrietis atzinās, ka pirms tam esot ienīdis Bīverkrīkas trasi, bet uzskati tagad ir mainījušies. Kausa kopvērtējumā vadībā ar 294 punktiem ir Svindāls, no kura par 34 punktiem atpaliek šveicietis Didjē Kušs, kuram šī nedēļas nogale nebija tik veiksmīga kā iepriekšējā, bet trešajā vietā kopvērtējumā ir nobrauciena līderis Foics, kurš no Svindāla atpaliek par 48 punktiem.

Screen Shot 2011-12-05 at 15.59.23.png

Šoreiz kalnu slēpotājiem nekāda atpūta nesanāks, jo sakarā ar sniega trūkumu Valdizērā (Francija) un posma pārcelšanu jau rīt turpat Bīverkrīkā vīri vēlreiz sacentīsies milzu slalomā, bet 8.decembrī viņiem būs sezonas pirmais slaloms. Bīverkrīkā ieradīsies arī dāmas, kuras trešdien noskaidros labāko supergigantā.

1 Komentāri

Vona sāk līdzināties Bjergenai distanču slēpošanā.
FIS
05 • 12 • 2011 / 17:37
Lai pievienotu komentāru, ienāc ar kādu no sociālajiem tīkliem:
Draugiem.lv pase
Facebook.com pase
Google.com pase
Kalnu slēpošanas sponsori
Atbalstītāji

Latvijas Slēpošanas federācijas informatīvais portāls infoski.lv